مجله عکاسی

مفهوم عمق میدان در عکاسی

مفهوم عمق میدان در عکاسی

  شاید شما واژه عمق میدان در عکاسی را شنیده باشید، اما واقعا آن چیست و چگونه می‌توانیم آن را کنترل کنیم؟ همیشه دیدن عکس‌هایی که زمینه تار دارند جذاب هستند و از طرفی هم عکس‌های باکیفیتی که از طبیعت و کوهستان گرفته می‌شود هم جذاب هستند، چطور ممکن است هم زمینه تار جذاب باشد و هم شفاف؟ به این بخش جذاب در دنیای عکاسی، عمق میدان می‌گویند و هر عکاسی باید عمق میدان را بشناسد و بلد باشد چطور آن را کنترل کند.

عمق میدان در عکاسی به گسترده‌ای که جلوتر یا عقب‌تر از سوژه اصلی است می‌گویند. این گسترده یا تار است یا واضح، منطقه فوکوس (واضح) وابسته به دیافراگم و فاصله دوربین از سوژه و سایر موارد است که در ادامه مقاله کامل توضیح خواهیم داد. شما می‌توانید بنابر استفاده از لنز و تنظیمات دوربین‌تان عمق میدان تصاویرتان را کم یا زیاد کنید.

اهمیت عمق میدان

شارپنس تصویر یک بحث فنی در دنیای عکاسی است. اینکه عمق میدان شما کم باشد یا زیاد می‌تواند فرق زیادی در تصویر خروجی شما ایجاد کند؛ برای مثال: اگر درحال عکاسی پرتره هستید و زمینه شلوغی دارید، عدم ایجاد عمق میدان کم (بک‌گراند به کل تار شود) باعث می‌شود عکس شما خراب شود؛ و همینطور اگر درحال عکاسی از منظره‌ زیبایی هستید و از ایجاد عمق میدان زیاد غافل شوید باعث می‌شود عکس شما نتواند آن زیبایی را به تصویر بکشد.

چه چیزهای بر عمق میدان تاثیر می‌گذارد؟

درست است که وقتی از عمق میدان حرف می‌زنیم دیافراگم یکی از بزرگ ‌ترین عامل‌های تاثیرگذار است ولی تنها عامل تاثیر گذار در عکاسی دیافراگم نیست

فاصله‌ی فوکوس نیز در عمق میدان یک عکس تاثیرگذار است. هر چه به سوژه نزدیک ‌تر شوید، عمق میدان شما باریک ‌تر می‌شود. عکاسان ماکرو اغلب از دیافراگم‌های بسیار باریکی استفاده می‌کنند چرا که به سوژه بسیار نزدیک هستند. اگر f/2.8 برای گرفتن یک کلوزآپ از زنبور استفاده شود، ممکن است چشمان زنبور باکیفیت بیفتند اما نیش آن تار باشد. دلیلش آن است که هر چه به سوژه نزدیک‌تر شوید، عمق میدان باریک‌تری خواهید داشت.

 با یک فاصله کانونی ثابت، هرچقدر از سوژه فاصله داشته باشید ، عمق میدان باریک‌تری خواهید داشت. استفاده از یک لنز زوم تاثیری برابر با نزدیک شدن به سوژه دارد: این نوع لنز عمق میدان را باریک می‌کند و پس‌زمینه تار باقی می‌ماند.

بعضی از افراد یک تفکر اشتباهی دارند آن این است که لنز زوم پس ‌زمینه را تار می‌کند. ولی اگر یک عکس از نزدیک بگیرید و سپس از یک لنز زوم استفاده کنید و از فاصله‌ی دورتری درست همان عکس را بگیرید، این را می بینید که عکس‌ها عمق میدان تقریبا یکسانی دارند. لنزهای زوم به تار بودن پس‌زمینه کمکی نمی‌کنند و فقط فاصله‌ی عکس گرفتن را تغییر می‌دهند. پس با این که غیرممکن است در یک لنز زوم ۳۰۰mm دیافراگم f/1.8 پیدا کنید، با دیافراگم f/4 هم می‌توانید عکس‌های نسبتا خوبی بگیرید؛ چرا که ویژگی‌های لنز زوم باعث می‌شود عمق میدان کم‌تری به‌وجود بیاید. البته این مسئله به‌خاطر فاصله است، نه خود لنز.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *